Perjalanan Kehidupan

terus melangkah untuk mencari keredhaanNya

kesayanganku sepanjang di UTM :)


duduk di bilik tanpa kucing membuatkan saya teringatkan mereka,

iaitu  Anak-anak pemeliharaanku (kucing) sepanjang di UTM…. Hehe…

sunyinya kalau xda kucing ni,,,

saya mula menjaga kucing semasa tahun 2 undergrad. hampir 4 tahun jugalah saya menjaga kucing di UTM. hehe

dan hasilnya~ seramai 24 ekor kucing yang saya pernah jaga dibilik.. hehe..  jom berkenalan ringkas dengan mereka.. hihi…

Sedikit sejarah mereka & Dimanakah mereka berada kini..…

1. Paper

inilah kucing yang membuatkan saya menjaga kucing tanpa dirancang. hehe… dia lahirkan4 baby yang sgt comel. disebabkan kesiankan dia xde tempat perlindungan, jadi saya pun bawalah mereka berlima balik ke bilik. saya namakan anak2 dia  dengan nama: anyau, cimcim,cici dan cicot… masa saya tahun 3 kot,  paper di bawa pulang ke kajang oleh Wan Norazrena. Bahagia dia menjadi madam besar di sana.. hehe.

2. Cimcim – missing in Action (MIA).

cimcim merupakan kucing yang paling lama yang saya jaga. saya jaga dia dari dia lahir, sampai dia melahirkan baby sebanyak 2 kali… disebabkan cimcimlah kucing saya menjadi banyak, sebab setiap kali dia melahirkan baby, hasilnya 6 ekor! meriah bilik saya dengan kehadiran anak2ny nk nakal n cute..

Sejarah kehilangannya: Untuk mengelakkan cimcim dan anak2 generasi keduanya diambil seperti generasi pertama cimcim, saya dengan bersungguh2 untuk menyelamatkannya dengan menghantar cimcim dan generasinya ke KDSE menggunakan VIOS.(tumpang kete fairuz) Hehehe. Usaha menyelamat ini gagal kerana apabila selesai cuti semester 2 bulan (semasa LI), bayang seekor kucing saya pun tiada. Kemanalah mereka ni merantau~.  Saya menghantar cimcim, 6 ekor anaknya dan cayang ke KDSE. Punyalah cari kot2 jumpa seekor drpd 8 tu pun jadilah… pencarian seluruh kolej bermula dan hasil penemuan itu, saya ketemu anyau yang saya xbawa pun ke KDSE. Ha??? Anyau jalan kaki sendiri ke dari kolej 11 ke KDSE?? Persoalan yang masih tiada jawapan sehingga kini. Jadi operasi membawa anyau dilakukan dengan membawa anyau menaiki VIOS (mun chi punye kereta.. hehe) ke kolej 11… beberapa hari kemudian, anyau pun hilang tanpa khabar berita…..

3. Anyau – kini merayap2 sebagai hero di KDSE (kadang2 sbg mangsa buli)

Sejarah pertemuan semula: setelah hampir dua tahun saya tidak bertemu dengan Anyau, Allah izin saya bertemu dengannya semula 2 bulan lepas. Anyau masih mengecam saya dan ingat namanya Anyau.. sebab bila saya panggil “anyau!!!” die pun berhenti, berpaling dan mendekati saya.. huhu… anyau ku yg hensem… tapi masa saya jumpa dia tu, xdapat nak bawa balik ke kolej 9, sebab masa tu saya menjaga anak dara bernama tininit. Saya tidak percayakan anyau~~ hehehehe

4. Cici – kene tangkap!

Sejarah kehilangan: kucing pertama yang ditangkap. Ditangkap bersama cicot..  (operasi penangkapan pertama di Kolej 11). dia kena tangkap masa cuti 2 bulan tahun 2. anyau berjaya diselamatkan oleh chemah.. hehe.. dan cimcim berjaya menyelamatkan diri sebab cimcim tu sangat penakut dengan orang lain~

5. Cicot – kene tangkap!

6. Anak cimcim 1 – kene tangkap! – ditangkap  semasa cuti sebulan. (operasi penangkapan kedua)

7. Anak cimcim 2 – kene tangkap!

8. Anak cimcim 3 – kene tangkap!

9. Anak cimcim 4– kene tangkap!

10. Anak cimcim 5– kene tangkap!

11. Anak cimcim 6 – mati sehari selepas dilahirkan kerana terjatuh dari tingkat 3 (semasa 1 ramadhan, sobsob)

*anak cimcim kelahiran pertama


12. Ciki– (MIA) – ditemui dari KDSE setelah pencarian kedua.. chemah jaga dia di KTF, tetapi selepas itu hilang tanpa khabar berita, dah ada anak kot, sbb masa hilang dulu, die tgh pregnant…

13. Anak cimcim 2 –  (MIA)

14. Anak cimcim 3 –  (MIA)

15. Anak cimcim 4 (MIA)

16. Anak cimcim 5 – (MIA)

17. Anak cimcim 6– (MIA)

*anak cimcim kelahiran kedua


18. Cayang –  (MIA)

19. Acim @ ichiro – dijaga oleh orang yang lebih layak untuk dia.

20. Itam – hero di kolej 11.

21. Uteh – MIA

22. Abang – Diculik semasa menetap di KL

23. Adek – diculik semasa menetap di KL

24. Tininit – kene tangkap semasa cuti raya cina baru ni!! Sobsob *the latest*

Kesimpulannya:

setiap pertemuan, pasti ada perpisahan. Terima kasih kpd semua anak2 comel ini kerana tidak henti2 berdoa kesejahteraan tuanmu ini (harapnya begitulah. hehe) moga Allah melindungimu walau dimana jua kamu berada🙂.

p/s: nnti saya cuba uploadkan gambar2 comel mereka🙂. boleh buat kita tersenyum walau hanya melihat  gambar mereka🙂..

Anak-anak pemeliharaanku (kucing) sepanjang di UTM…. Hehe…

Sedikit sejarah mereka & Dimanakah mereka berada kini..…

1. Paper – di bawa pulang ke kajang oleh Wan Norazrena. Bahagia dia menjadi madam besar di sana.. hehe.

2. Cimcim – missing in Action (MIA).

Sejarah kehilangannya: Untuk mengelakkan cimcim dan anak2 generasi keduanya diambil seperti generasi pertama cimcim, saya dengan bersungguh2 untuk menyelamatkannya dengan menghantar cimcim dan generasinya ke KDSE menggunakan VIOS.(tumpang kete fairuz) Hehe. Usaha menyelamat ini gagal kerana apabila selesai cuti semester 2 bulan (semasa LI), bayang seekor kucing saya pun tiada. Kemanalah mereka ni merantau. Saya menghantar cimcim, 6 ekor anaknya dan cayang ke KDSE. Punyalah cari kot2 jumpa seekor drpd 8 tu pun jadilah… pencarian seluruh kolej bermula dan hasil penemuan itu, saya ketemu anyau yang saya xbawa pun ke KDSE. Ha??? Anyau jalan kaki sendiri ke dari kolej 11 ke KDSE?? Persoalan yang masih tiada jawapan sehingga kini. Jadi operasi membawa anyau dilakukan dengan membawa anyau menaiki VIOS (mun chi punye kereta.. hehe) ke kolej 11… beberapa hari kemudian, anyau pun hilang tanpa khabar berita…..

3. Anyau – kini merayap2 sebagai hero di KDSE (kadang2 sbg mangsa buli)

Sejarah pertemuan semula: setelah hampir dua tahun saya tidak bertemu dengan Anyau, Allah izin saya bertemu dengannya semula 2 bulan lepas. Anyau masih mengecam saya dan ingat namanya Anyau.. sebab bila saya panggil “anyau!!!” die pun berhenti, berpaling dan mendekati saya.. huhu… anyau ku yg hensem… tapi masa saya jumpa dia tu, xdapat nak bawa balik ke kolej 9, sebab masa tu saya menjaga anak dara bernama tininit. Saya tidak percayakan anyau~~ hehehehe…

4. Cici – kene tangkap!

Sejarah kehilangan: kucing pertama yang ditangkap. Ditangkap bersama cicot..  (operasi penangkapan pertama)

5. Cicot – kene tangkap!

6. Anak cimcim 1 – kene tangkap! – operasi penangkapan kedua

7. Anak cimcim 2 – kene tangkap!

8. Anak cimcim 3 – kene tangkap!

9. Anak cimcim 4- kene tangkap!

10. Anak cimcim 5- kene tangkap!

11. Anak cimcim 6 – mati sehari selepas dilahirkan kerana terjatuh dari tingkat 3

12. Ciki- (MIA) – ditemui dari KDSE setelah pencarian kedua.. chemah jaga dia di KTF, tetapi selepas itu hilang tanpa khabar berita, dah ada anak kot, sbb dl die tgh pregnant…

13. Anak cimcim 2 – (MIA)

14. Anak cimcim 3 – (MIA)

15. Anak cimcim 4- (MIA)

16. Anak cimcim 5- (MIA)

17. Anak cimcim 6- (MIA)

18. Cayang –  (MIA)

19. Acim @ ichiro – dijaga oleh orang yang lebih layak untuk dia.

20. Itam – hero di kolej 11.

21. Uteh – MIA

22. Abang – Diculik semasa menetap di KL

23. Adek – diculik semasa di KL

24. Tininit – kene tangkap! Sobsob

Kesimpulannya: setiap pertemuan, pasti ada perpisahan. Terima kasih kpd semua anak2 comel ini kerana tidak henti2 berdoa kesejahteraan tuanmu ini (

Single Post Navigation

2 thoughts on “kesayanganku sepanjang di UTM :)

  1. akaklah rupanya perintis banyaknya kucing di UTM ni.. hahaha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: